Tüp Bebekte Havuz Yöntemi
Havuz yöntemi tüp bebek tedavisinde embriyoların anne rahmine nakli yapılmadan önce iki veya daha fazla kez yumurta toplaması yapılması ve bu sayede oluşan embriyoların dondurulması işlemine verilen addır. Bu yöntemle havuzda toplanan embriyolar eğer tedavi sürecinde gerekli görülürse birlikte çözdürülerek kontrollerin ardından rahme nakli yapılmaktadır. Tüp bebekte havuz yöntemi ile başarı oranının artmasının yanı sıra maddi olarak da tedavi maliyetini belli oranda azaltmaktadır. Özellikle kısıtlı yumurta rezervine sahip kadınlarda daha fazla embriyo nakli sağlamak başarıyı da arttıracaktır. Bir diğer avantaj ise birlikte çözünen birçok embriyoların gelişimlerini takip ederek içlerinden tutunma şansı en yüksek olan embriyoyu seçip hasta rahmine yerleştirme imkanıdır. Tüp bebekte havuz yöntemi kullanmanın bir diğer yararından bahsedecek olursak çiftler olumsuz sonuç aldıklarında psikolojik olarak kendilerini kötü hissedebilir ve hatta tedaviyi bırakma kararı alabilirler. Tüp bebekte havuz yöntemi sayesinde hem tedavi maliyeti azaltılıp hem de daha çok embriyo transferi imkanı sağlayarak gebelik şansını arttırmaktadır.
Havuz Yöntemi Kimlere Uygulanabilir?
Yumurtalık rezervleri azalmış, tüp bebek tedavisi deneyip başarısız olmuş hastalar tüp bebekte havuz yöntemine başvurabilirler.
Yöntemin Uygulanması
Yapılan ilk yumurta toplama sonrasında az sayıda embriyo elde edildiğinde transfer öncesi embriyoları dondurduğumuzda diğer yumurta toplamalarında maliyet daha düşük olacak ve hasta daha fazla tedavi alma şansı yakalayacaktır. Maddi ve manevi anlamda hastalara daha fazla avantaj sunan tüp bebekte havuz yöntemi diğer bütün tedavi yöntemleri gibi sabır ve zaman gerektirmektedir. Bütün tedavilerde olduğu gibi fiziksel olarak hazır olmanın yanı sıra psikolojik olarak da hazır olmanız tedavinin seyri açısından büyük önem taşır. Tüp bebekte havuz yöntemi ve tüp bebekle ilgili diğer yöntem ve tedaviler hakkında bilgi almak için internet sayfaları üzerindeki ilgili online siteleri ziyaret edebilirsiniz.